Ouderenzorg zit in je!

ZuidOostZorg is een trotse deelnemer aan de campagne "Werken in de Ouderenzorg. Dat zit in je".

 

Werken in de ouderenzorg is prachtig werk. De aandacht die jij later wilt, kun je immers nu al aan anderen geven. Toch hebben veel zorgorganisaties in de ouderenzorg op dit moment te maken met openstaande vacatures, vooral voor de functie van verzorgende en verpleegkundige.

 

Met de campagne " Ouderenzorg zit in je" zetten zorgorganisaties in Noord Nederland hun schouders onder het verbeteren van het imago van het werken in de ouderenzorg. Om ook echt te kunnen ervaren hoe het is om te werken in de ouderenzorg roept de campagne  potentiele werknemers op om te komen kijken.

 

Op de website  en de facebookpagina vertellen medewerkers over hun ervaringen tijdens het werken met ouderen.

 

Zo vertelt Sandra Jonker, verpleegkundige geriatrie en gerontologie in Neibertilla, over haar werk en is hiermee een van de boegbeelden van de campagne en dus ook van ZuidOostZorg!


“Elke dag weer denken in mogelijkheden, daar gaat het om.”

 

Sandra Jonker wist al vroeg dat ze in de zorg wilde werken. Al in de 2e klas van de HAVO. Ze deed HBO-V, liep haar eindstage bij ZuidOostZorg, studeerde in januari dit jaar af en sinds maart werkt ze op haar oude stageadres. In Neibertilla in Drachten om precies te zijn, waar cliënten wonen of tijdelijk verblijven. Sandra werkt op een afdeling waar cliënten kleinschalig wonen.,

 

‘Het gaat in mijn werk om de mensen achter de cliënten,’ stelt de verpleegkundige geriatrie en gerontologie. ‘Hoe tover je nog een glimlach op hun gezicht? Hoe kunnen we zoveel mogelijk van hun oude thuissituatie voortzetten in ons huis? Dat betekent dat we denken in mogelijkheden. Een dag met hun kinderen mee, er zelfs een nachtje slapen, waarom niet? Dat deden ze vroeger ook. Het vergt veel luisteren naar de cliënten en goed overleg met familieleden. Voor het werk in de zorg moet je dus enerzijds sociaal zijn, maar ook goed kunnen communiceren.

 

Naast de zorg zelf, vind ik ook de organisatie eromheen een uitdaging. Het samenwerken met collega’s en de coachende rol die ik heb. Ik haal veel voldoening uit de kleine, dagelijks dingen. Vanochtend kon ik een bewoonster blij maken met een grotere kamer. ‘Dit is het mooiste cadeau dat je me vandaag kon geven’ zei ze. Prachtig toch? Ik ben blij dat ik bij een vooruitstrevende organisatie werk. ZuidOostZorg heeft veel contacten met scholen; de studenten doen hier praktijkonderzoek. Wat werkt goed, zowel hier als elders. En dan gaan we vervolgens werken volgens die ‘best practises’. Wat ik het lastigst vind in mijn werk? Grenzen aangeven. Want ik vind zoveel aspecten van mijn werk leuk en interessant. Het is een kwestie van prioriteiten stellen. Maar daar word ik steeds iets beter in.’