"Ik vind het heel prettig dat de mensen van ZorgThuis me goed kennen. Maar ze hoeven natuurlijk niet álles van me te weten..." "Ik vind het heel prettig dat de mensen van ZorgThuis me goed kennen. Maar ze hoeven natuurlijk niet álles van me te weten..." Lees meer over de persoonlijke aanpak van ZorgThuis ZorgThuis

Samen is gezelliger dan alleen

Japke Jongsma, welzijnscoach bij De Wiken in Drachten, deelt een bijzonder moment van toegevoegde waarde met ons. Over hoe ze twee dames met dezelfde wens samenbracht en er en passant nog meer mensen bij betrok. En over hoe ze er zelf van geniet om een kleine schakel te zijn in het leefplezier van de bewoners. Gewoon, door op te letten en goed te kijken naar de wensen van mensen. Hulde Japke!

 

In een welzijnsgesprek spreek ik een bewoonster die ongeveer een half jaar geleden in De Wiken is komen wonen. ,,Ik nam vroeger thuis altijd deel aan een gespreksgroepje. Helaas is dit niet meer mogelijk door verschillende redenen.....maar toch, ik mis het zo, het goede gesprek....", zegt ze.

 

Mijn hersenen werken op volle toeren....heb ik een dergelijk gemis ook niet van iemand anders gehoord? Plotseling schiet het mij te binnen: in de wandelgangen hoorde ik zoiets ook van een andere bewoonster van De Wiken! Beide dames missen dus duidelijk een stukje leefplezier!

 

Met wederzijds goedvinden heb ik de beide dames bij elkaar gebracht. Samen hebben we hun wens besproken. Na onderling overleg zijn er nog twee bewoners bij gevraagd. Alles is samen goed besproken en geregeld. En met resultaat: er is nu wekelijks een gespreksgroepje op de woensdagmiddag. Om beurten, bij de bewoners op het appartement.

 

Gisteren kwam ik de genoemde bewoonster weer tegen. ,,O, wat is dit een succes! We genieten er alle vier zo van! De woonassistent brengt ons een kopje koffie en verder redden we het helemaal zelf." Mijn dag is goed. Leefplezier: het is zoiets kleins en toch ook zoiets groots!

 

24052017