"Yes! Alweer een mooi diploma erbij, dat is toch maar mooi mogelijk bij ZuidOostZorg!" "Yes! Alweer een mooi diploma erbij, dat is toch maar mooi mogelijk bij ZuidOostZorg!" Ontdek meer voordelen van Werken en leren Werken en leren
"Urenlang wachten op antwoord? Hou toch op! Via het beeldscherm heb ik contact met de zuster wanneer het mij uitkomt" "Urenlang wachten op antwoord? Hou toch op! Via het beeldscherm heb ik contact met de zuster wanneer het mij uitkomt" Lees meer over de voordelen van Zorg op afstand Zorg op afstand

Tips en adviezen mantelzorg

Wanneer u uw naaste mantelzorg geeft en uw naaste daarnaast professionele zorg van ZuidOostZorg ontvangt, dan kan het zijn dat u daar vragen over heeft. Over hoe u, bijvoorbeeld, uw rol als mantelzorger kunt blijven vervullen wanneer uw naaste thuiszorg ontvangt. Of wanneer uw naaste naar één van onze verpleeg- of verzorgingshuizen verhuist. 

 

Hieronder geven wij u alvast een paar tips en adviezen die u wellicht kunnen helpen bij uw vragen.

 

  • Spreek uw verwachtingen uit. Bijvoorbeeld als u graag bij de gesprekken met uw naaste wilt zijn, of op de hoogte gehouden wilt worden over het medicatiegebruik
  • Bespreek regelmatig met de verzorgende wat u belangrijk vindt en wilt betekenen in het dagelijks leven van uw naaste. Dit kan dan in het zorg(leef)plan komen. U bent als mantelzorger niet verplicht mee te helpen in de basiszorg aan uw naaste.
  • U bent als mantelzorger ervaringsdeskundige. Wij leren ook van u. U weet wat uw naaste belangrijk vindt bij de dagelijkse zorg, wat de gewoontes en behoeftes zijn. Maar dit kenbaar aan de verzorging!

 

Vragen om hulp
Mantelzorg kan zwaar zijn. Ook als uw naaste in een zorginstelling gaat wonen of woont. Soms gebeurt dat na een lange periode thuis. Hierdoor kan uw leven veranderen en kunt u te maken krijgen met spanning, emoties en soms hele praktische vragen. Het is dan belangrijk dat u ook op tijd aan uzelf denkt.

 

  • Het helpt om goed op de hoogte te zijn van de zorgbehoefte en het ziektebeeld van uw naaste. Vraag ons om zoveel mogelijk informatie daarover.
  • Het is soms moeilijk om een nieuwe situatie een plek te geven. Praat hierover met andere mantelzorgers, de bekende verzorgende, een maatschappelijk werker of de cliëntadviseur van ZuidOostZorg.
  • Wanneer uw naaste naar een zorginstelling is verhuisd, kunt u zich in het begin verloren voelen in de zorginstelling. Of misschien heeft u praktische vragen. Voel u dan te allen tijde vrij om ons uw vragen te stellen!

 

Persoonlijke relatie met uw naaste
U bent en wordt als mantelzorger altijd nauw betrokken bij de zorg voor uw naaste, ook wanneer uw naaste naar een verpleeg- of verzorgingshuis verhuist. ZuidOostZorg kan eraan bijdragen dat uw relatie met uw naaste, ondanks opname, voldoende ruimte en aandacht krijgt. Bijvoorbeeld door er voor te zorgen dat u samen ontspannende activiteiten kunt blijven ondernemen naast de zorg.

 

  • Wanneer u dat op prijst stelt, kunnen wij met u meedenken over hoe u uw relatie met uw naaste in de nieuwe situatie vorm kunt geven.
  • Als u gewend bent om uw naaste verzorgen of te helpen met eten en u wilt dit blijven doen, geef dit dan aan bij de verzorging.
  • Vraag de zorginstelling wat de mogelijkheden zijn om u en uw naaste de privacy te bieden voor intimiteit.

 

Handige internetsites

Op onderstaande websites vindt u veel informatie: