"Urenlang wachten op antwoord? Hou toch op! Via het beeldscherm heb ik contact met de zuster wanneer het mij uitkomt" "Urenlang wachten op antwoord? Hou toch op! Via het beeldscherm heb ik contact met de zuster wanneer het mij uitkomt" Lees meer over de voordelen van Zorg op afstand Zorg op afstand
"Yes! Alweer een mooi diploma erbij, dat is toch maar mooi mogelijk bij ZuidOostZorg!" "Yes! Alweer een mooi diploma erbij, dat is toch maar mooi mogelijk bij ZuidOostZorg!" Ontdek meer voordelen van Werken en leren Werken en leren

ZuidOostZorg lanceert Friestalige dementietest

ZuidOostZorg heeft, in samenwerking met GGZ Friesland en de Afûk, een Friestalige dementietest ontwikkeld. De dementietest Minimal Mental State Examination (MMSE) is daarbij op een toegankelijke manier in het Fries vertaald. Het initiatief komt van specialist ouderengeneeskunde Hijlke Groen, die in de praktijk merkte dat het gebruik van de moedertaal voor veel cliënten erg belangrijk is. “Door hun taal te spreken en ook de test, die we voorheen in het Nederlands afnamen, in het Fries te doen, kunnen cliënten zich beter uitdrukken. Bij ZuidOostZorg willen we graag dicht bij de cliënt staan, het is belangrijk om dan ook de taal te spreken die het dichts bij de cliënt staat.”.  

 

De MMSE is de meest gebruikte methode om dementie te testen. Via elf vragen worden de cognitieve functies getest. Daarbij gaat het om onthouden, plannen, abstract denken, overzicht houden, rekenen en taal. Per vraag volgt er een score en op basis waarvan de zorgprofessional een inschatting kan maken.

 

De Friestalige dementietest is beschikbaar voor iedereen die daar gebruik van wil maken. De test is de downloaden via deze link.