"Urenlang wachten op antwoord? Hou toch op! Via het beeldscherm heb ik contact met de zuster wanneer het mij uitkomt" "Urenlang wachten op antwoord? Hou toch op! Via het beeldscherm heb ik contact met de zuster wanneer het mij uitkomt" Lees meer over de voordelen van Zorg op afstand Zorg op afstand
"Yes! Alweer een mooi diploma erbij, dat is toch maar mooi mogelijk bij ZuidOostZorg!" "Yes! Alweer een mooi diploma erbij, dat is toch maar mooi mogelijk bij ZuidOostZorg!" Ontdek meer voordelen van Werken en leren Werken en leren

ZuidOostZorg bereidt zich voor op komende hittegolf

De komende dagen lopen de temperaturen in Nederland op tot tropische waarden. Veel mensen ervaren hitte als een welkome periode voor strandbezoek, maar voor anderen kan aanhoudende hitte een bedreiging zijn voor de gezondheid. ZuidOostZorg dat zorg biedt aan ouderen en chronisch zieken, bereidt zich daarom nu al voor op de komende hittegolf. Daarbij is het Nationaal Hitteplan leidend.

 

Eigen hitteprotocol zodra het warm is
Het Nationaal Hitteplan is opgesteld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het Nederlandse Rode Kruis, brancheorganisatie voor zorgondernemers ActiZ en GGD-Nederland. Het Nationaal Hitteplan wordt actief als er een periode van aanhoudende hitte wordt verwacht (vier of meer dagen temperaturen van meer dan 27 graden). Aanhoudend warm weer vormt een gezondheidsrisico voor bepaalde groepen mensen. ZuidOostZorg heeft ook een eigen hitteprotocol dat al ingaat zodra het warm wordt.

 

Genoeg vocht en uit de warmte
In alle locaties van ZuidOostZorg wordt de komende hitteperiode onder meer gezorgd dat de clienten de koelte op zoeken en dat zij minstens twee liter vocht verspreid over de dag innemen. Volgens het protocol wordt er regelmatig water aangeboden. Daarnaast worden er minerale dranken, bouillon, verse fruitsappen, tomatensap en melk geschonken en krijgen bewoners en cliënten waterijsjes. Ook het personeel zelf moet regelmatig drinken. Naast een goed vochtbalans draagt een goed, gezond en regelmatig eten bij. Medewerkers van ZuidOostZorg gaan mensen ook thuis helpen bij onder andere het innemen van voldoende vocht. Thuiszorgcliënten worden extra in de gaten gehouden, ook bij het bewaren van hun medicijnen.

 

Luchtig kleden en weinig inspanning
Medewerkers gaan verder letten of bewoners en cliënten zich luchtig genoeg kleden, of ze niet op het heetst van de dag buiten gaan zitten en dat gezicht, hals en polsen regelmatig met een koud, nat washandje worden koel gehouden. De kamers worden extra geventileerd en inspanning, bijvoorbeeld het volgen therapie, gedurende de dag wordt vermeden. ZuidOostZorg werkt volgens het eigen hitteprotocol zolang de warmte aanhoudt.