"Yes! Alweer een mooi diploma erbij, dat is toch maar mooi mogelijk bij ZuidOostZorg!" "Yes! Alweer een mooi diploma erbij, dat is toch maar mooi mogelijk bij ZuidOostZorg!" Ontdek meer voordelen van Werken en leren Werken en leren
"Urenlang wachten op antwoord? Hou toch op! Via het beeldscherm heb ik contact met de zuster wanneer het mij uitkomt" "Urenlang wachten op antwoord? Hou toch op! Via het beeldscherm heb ik contact met de zuster wanneer het mij uitkomt" Lees meer over de voordelen van Zorg op afstand Zorg op afstand

Zangdienst in de Ontmoetingskerk van Ureterp

Vanuit verschillende gesprekken die team Welzijn met bewoners hebben gevoerd uit De Lijte kwam regelmatig een diep verlangen om nog eens naar een dienst in een “gewone” kerk te gaan. De avondsluitingen in De Lijte worden als heel waardevol beschouwd, maar om net als vroeger naar een gewone kerk te gaan, heeft een grote meerwaarde. Als er dus meerdere bewoners een wens hebben, dan wil je daar wat mee doen als team. Deborah heeft Gerry Kasper (Geestelijk Verzorgende) benaderd met de vraag of zij dat ook samen konden organiseren voor de bewoners van De Lijte en Lijtehiem. Gerry Kasper was gelijk enthousiast en had dit ooit vele jaren geleden al eens eerder georganiseerd. Er zit veel werk en organisatie in, maar dat mocht zeker geen enkel bezwaar zijn, dit moest er komen! Een mooie energieke samenwerking was geboren.

Er werd een zangdienst georganiseerd speciaal voor alle bewoners van De Lijte en Lijtehiem, in de Ontmoetingskerk aan de Mounestrjitte in Ureterp. Uiteindelijk zijn ook alle kerkleden uitgenodigd van de drie kerken in Ureterp om aan te sluiten bij deze bijzondere dienst.

Zaterdag 25 augustus was het dan zo ver
Alle bewoners konden zich opgeven om mee te gaan naar de kerk . Iedereen mocht mee als begeleiding en als bewoners geen eigen begeleiding hadden dan werd er gekeken of er vrijwilligers vanuit De Lijte & Lijtehiem en ook uit de kerken konden benaderen om mee te gaan. Want zo’n grote activiteit kun je niet mogelijk maken zonder vrijwilligers. En wat hadden we een grote groep vrijwilligers, echt super! Bewoners die geen eigen rolstoel tot hun beschikking hadden en het stuk niet konden lopen, werden rolstoelen voor gehuurd. Zelf De Lijte bus was beschikbaar om als het echt niet anders kon bewoners mee te nemen of als er tussendoor iets zou gebeuren iemand terug te brengen. Gelukkig was dat laatste niet nodig! Dus aan alles was gedacht.

Om 15.00 uur zouden we vertrekken in één grote optocht vanuit De Lijte. Het was alleen wel erg spannend vanwege het weer… De hele morgen en ook regelmatig voor 15.00 uur regende het hard.
Om 15.00 uur spetterde het nog een beetje maar we zijn vertrokken. Er was koste of moeite gespaard, want een draaiorgel zou de stoet begeleiden! Dit was een grote verrassing. Het draaiorgel ging voorop. De optocht (waar een speciale vergunning voor aangevraagd was) ging langs de “Prakkeleane”, linksaf over de “Weibuorren” en zo naar de “Mounestrjitte” waar de kerk staat. Er waren een aantal verkeersregelaars om het verkeer veilig te laten verlopen. Onderweg brak de hemel open en de zon ging schijnen!

Bij de kerk werden we hartelijk ontvangen door de voorgangers. Iedereen kreeg een liturgie en zo zat de kerk vol met ongeveer 200 mensen. Er waren 150 liturgieën gedrukt, maar moesten toch nog bijgemaakt worden door de vele mensen. Een heel goed teken!

Het was een mooie zangdienst met een samengesteld koor. Heel fijn en mooi dat zij er waren. Dat gaf de dienst zoveel extra’s. Bewoners genoten zichtbaar, zongen mee en een enkeling waren tot tranen geroerd. Het was een middag met een hele fijne saamhorige sfeer! Een hele bijzondere middag waar ongeveer 35 bewoners van De Lijte & Lijtehiem bij aanwezig waren.

Er kwamen vele reacties van bewoners, familieleden, kerkleden en vrijwilligers.
Dit is een greep uit de vele reacties:

“Ik zou eerst niet mee vanmiddag. Maar ik ben zo blij dat de zuster mij omgepraat heeft om mee te gaan. Ik heb het prachtig gehad!”
“Ik vond het leuk om weer in de kerk te zijn, ik herkende het ook allemaal weer.”
“Er waren veel herkenbare liedjes.” Met tranen in ogen zegt mw. erachter aan: “Wat was dit geweldig”.
“Prachtig!”
“Het was super georganiseerd. Heel erg bedankt dat jullie dit voor ons georganiseerd hebben”.
“Ik was tot tranen geroerd want ik mag zo graag zingen en doe dat niet zoveel meer. En ik heb dat nu uit volle borst gedaan”.
“Door het aanwezige koor, heb ik echt vanuit mijn hart gezongen”.
“Ik ben al tientallen jaren niet meer in de kerk geweest. Nu weer voor het eerst. Ik heb het heel mooi gehad”

Familieleden van bewoner:
“Wat hebben jullie een hele organisatie gehad om dit te doen voor mijn moeder. Geweldig was het. Zo fijn dat jullie dit doen. Bedankt.”

Vrijwilliger:
“Wat was dit een bijzondere en mooi middag. Jullie mogen mij de volgende keer wel weer vragen, want dan ga ik graag mee.”
“Ik heb een hele mooie middag gehad”

Het is waardevol en heel dankbaar om dit te mogen doen voor de bewoners. Wie weet gebeurd het nog wel eens vaker in de toekomst.

Via deze weg willen we de ontmoetingskerk in Ureterp danken voor hun gastvrijheid, werk van de vele vrijwilligers achter de schermen & uiteraard de voorgangers: Dominee Arjen Bouman en Gerry Kasper. Ook alle andere betrokken vrijwilligers en familieleden die dit mogelijk gemaakt hebben! Het was geweldig…

 

Deborah Weinreich


 

 

 

 

 

 

 

27082018