"Yes! Alweer een mooi diploma erbij, dat is toch maar mooi mogelijk bij ZuidOostZorg!" "Yes! Alweer een mooi diploma erbij, dat is toch maar mooi mogelijk bij ZuidOostZorg!" Ontdek meer voordelen van Werken en leren Werken en leren
"Urenlang wachten op antwoord? Hou toch op! Via het beeldscherm heb ik contact met de zuster wanneer het mij uitkomt" "Urenlang wachten op antwoord? Hou toch op! Via het beeldscherm heb ik contact met de zuster wanneer het mij uitkomt" Lees meer over de voordelen van Zorg op afstand Zorg op afstand

Virtual Reality bij ZuidOostZorg

Letterlijk een andere wereld induiken. Het kon tijdens de eHealth-week bij ZuidOostZorg. Een groot aantal van onze cliënten en collega’s hebben de afgelopen week deze kans dan ook met beide ogen aangegrepen. Ineens bevonden ze zich onder water, samen met andere duikers. Tussen de dolfijnen. Hoe is dat mogelijk?

 

VR
Met een Virtual Reality (VR) bril is het tegenwoordig heel gemakkelijk geworden om je ergens anders te bevinden. binnen te stappen. VR staat voor ‘virtual reality’. Of, in goed Nederlands: een andere werkelijkheid. Met een dergelijke bril op je hoofd kun je je écht in een andere omgeving wanen. Helemaal wanneer je ook nog het geluid van die omgeving op je koptelefoon hebt.

 

Indrukwekkend
Het idee om virtueel te gaan zwemmen met dolfijnen komt van de Leeuwarder kunstenares Marijke Sjollema. Ze nam onderwater een film op in de Rode Zee, in Egypte. Tussen de dolfijnen dus. En laat dat laatste nou juist een therapeutische werking hebben, die ook al wordt onderkend door bijvoorbeeld het UMCG en door verschillende therapeuten. ‘Dus wij dachten: waarom niet in de ouderenzorg?’, zegt Roelfien Erasmus, beleidsadviseur Technologie bij ZuidOostZorg. ‘Ik was echt  onder de indruk van wat dit met mensen doet’.

 

‘Het maakt iets los’
Het effect van het virtueel zwemmen met dolfijnen was groter dan Roelfien en haar collega’s HBO VGG en Welzijn van te voren durfden in te schatten. Ze zagen sommige cliënten echt opleven. ‘Ze lieten zich helemaal onderdompelen in deze andere wereld en genoten volop van de dolfijnen’. Natuurlijk, het was ook gewoon interessant en leuk om iets nieuws te proberen. Maar de VR-ervaring leek daarnaast echt een effect te hebben op het gedrag van sommige cliënten. ‘Eén van de cliënten, die normaal gesproken niet veel zegt, begon na zijn duik honderduit te vertellen’, zegt Roelfien, die het samen met haar collega’s heel bijzonder vond om te zien wat VR kennelijk met mensen kan doen.

 

Het meest geraakt werden ze door de reactie een cliënte die zelf al gek was op dolfijnen. ‘Deze mevrouw wilde niet meer bij de dolfijnen vandaan en vroeg of ze daar mocht blijven’, zegt Roelfien. ‘Alsof ze een nieuwe, betere wereld had ontdekt’.

 

Reden genoeg dus om te onderzoeken hoe we dit in de toekomst vaker aan cliënten kunnen aanbieden!

 

 

 

01022017