"Urenlang wachten op antwoord? Hou toch op! Via het beeldscherm heb ik contact met de zuster wanneer het mij uitkomt" "Urenlang wachten op antwoord? Hou toch op! Via het beeldscherm heb ik contact met de zuster wanneer het mij uitkomt" Lees meer over de voordelen van Zorg op afstand Zorg op afstand
"Yes! Alweer een mooi diploma erbij, dat is toch maar mooi mogelijk bij ZuidOostZorg!" "Yes! Alweer een mooi diploma erbij, dat is toch maar mooi mogelijk bij ZuidOostZorg!" Ontdek meer voordelen van Werken en leren Werken en leren

Sponsoren schenken Tovertafel Sinnehiem

Fonds de Gavere en de Rotary Oosterwolde hebben gezamenlijk een 'Active Cues Tovertafel' gesponsord voor cliënten van Sinnehiem. Dit is een speltafel voor dementerenden die hen aanzet tot beweging. Afgelopen maandag is de Tovertafel in gebruik genomen.

 

“De Tovertafel is een game voor ouderen met dementie”, legt Conny van Diepenbeek, welzijnscoach Sinnehiem, uit. “Deze Tovertafel is een beamer die je boven een eettafel hangt. Door een infrarood sensor reageren de lichtprojecties op hand- en armbewegingen. Ballen wegduwen, bladeren vegen en visjes vangen doet de ouderen soms schateren. De kleurige spellen voor oudere mensen prikkelt hen geestelijk en stimuleert lichamelijk. Maar het is ook een levendige sociale bezigheid. Niet alleen voor de ouderen. Maar ook familieleden klein en groot kunnen meedoen aan de spelletjes!”

 

Tovertafel bevordert leefplezier
Dat het inderdaad werkt, werd duidelijk toen de tafel voor het eerst in gebruik werd genomen. Een gulle lach en handen die met klappen op een grote eettafel vallen. Cliënten reageren sterk op de bewegende beelden en het lichtspel. De cliënten die normaal wat passief aan de tafel zitten, worden gestimuleerd om meer te bewegen. Deze laagdrempelige manier van een spel bevordert het leefplezier van de cliënt op een plezierige wijze. “Wij zijn onze sponsoren Fonds de Gavere en de Rotary Oosterwolde ook heel dankbaar dat ze het mogelijk hebben gemaakt dat wij de Tovertafel hebben ontvangen en door het gebruik van de Tovertafel het leefplezier van de cliënten vergroten”, aldus Conny van Diepenbeek.

 

Tovertafel favoriet tijdens demodag
Tijdens een demodag van ZuidOostZorg in het najaar van 2015 waar circa twaalf games werden gedemonstreerd was de tovertafel verreweg favoriet. Cliënten, mantelzorgers en medewerkers konden alle games testen en een top vijf maken van meest favoriete games. ZuidOostZorg gaat diverse games aanschaffen voor de verschillende locaties. De games zijn uitgekozen door cliënten, familie en medewerkers. De tovertafel is de tweede binnen ZuidOostZorg. De verschillende spellen hebben allemaal gemeen dat men met het spelen ook beweegt en vooral veel plezier heeft.

 

 

29-09-2016