"Yes! Alweer een mooi diploma erbij, dat is toch maar mooi mogelijk bij ZuidOostZorg!" "Yes! Alweer een mooi diploma erbij, dat is toch maar mooi mogelijk bij ZuidOostZorg!" Ontdek meer voordelen van Werken en leren Werken en leren
"Urenlang wachten op antwoord? Hou toch op! Via het beeldscherm heb ik contact met de zuster wanneer het mij uitkomt" "Urenlang wachten op antwoord? Hou toch op! Via het beeldscherm heb ik contact met de zuster wanneer het mij uitkomt" Lees meer over de voordelen van Zorg op afstand Zorg op afstand

Opening belevingsgerichte gangen Voltawerk

Op dinsdag 20 januari 2015 van 15.00 tot 16.30 uur vindt er een feestelijke opening plaats van de belevingsgerichte gangen van verpleeghuislocatie Voltawerk in Gorredijk. Nieuwe gangen met beelden van vroeger, die afgestemd zijn op de zintuiglijke beleving van de dementerende bewoner met het daaruit voortkomende gedrag. De opening is voor bewoners, familie en iedereen die heeft meegeholpen.   

 

Werkgroep
Het idee om de gangen aan te kleden is ontstaan in de werkgroep bewegen in het kader van beweegbeleid van ZuidOostZorg. De werkgroep bestaat uit: Lenie Alkema, Roelie Riemsma Monique Donker en Ingrid Dijkstra. Roelie Riemsma en lenie Alkema hebben de opleiding gevolgd tot GVP (geriatrische verpleegkundige) Monique is momenteel bezig met de opleiding GVP en is ergocoach. Ingrid zit in de werkgroep namens welzijn en volgt de opleiding tot SPH (sociaal pedagogische hulpverlening) In het kader van haar opleiding heeft zij onderzoek verricht naar bewegen binnen locatie Voltawerk.

 

Nodigt uit tot bewegen
De belevingsgerichte gangen hebben een nieuwe inrichting met de sfeer van weleer. Een sfeer die herkenbaar is voor de bewoners en houvast biedt. In de oude situatie gingen bewoners zoeken naar herkenbaarheid, dwaalden door de gangen en op zoek naar de uitgang. In het kader van beweegbeleid is de intentie om bewoners uit te nodigen tot meer beweging, maar wel op een prettige manier. De gangen zijn nu een ontmoetingsplek geworden en ook een ruimte om even tot rust te komen.  

 

Diverse beelden
De beleefgangen zijn sinds kort klaar en nu al is het effect merkbaar. Bewoners voelen zich thuis, staan stil bij de tegelwijsheden of rusten even uit op één bij  de gezellige zitjes. Bij de zitjes is gebruik gemaakt van nostalgische foto’s en in de gang hangen foto’s van oud-Gorredijk.   

 

Hulp bij het verwezenlijken
Voor het creëren van de belevingsgerichte gangen heeft Voltawerk hulp gehad van onder andere familie van bewoners en van vrijwilligers. Bedrijf Altac, de groothandel voor autospuiter en jachtschilder en Non-paint gevestigd in Drachten hebben de lijsten gespoten. En museum Opsterland heeft meegeholpen aan het uitzoeken van fotomateriaal van oud-Gorredijk.