"Yes! Alweer een mooi diploma erbij, dat is toch maar mooi mogelijk bij ZuidOostZorg!" "Yes! Alweer een mooi diploma erbij, dat is toch maar mooi mogelijk bij ZuidOostZorg!" Ontdek meer voordelen van Werken en leren Werken en leren
"Urenlang wachten op antwoord? Hou toch op! Via het beeldscherm heb ik contact met de zuster wanneer het mij uitkomt" "Urenlang wachten op antwoord? Hou toch op! Via het beeldscherm heb ik contact met de zuster wanneer het mij uitkomt" Lees meer over de voordelen van Zorg op afstand Zorg op afstand

Muziektherapie in De Waadwente

In De Waadwente in Dokkum kunnen ouderen sinds kort terecht voor muziektherapie. Door mensen actief met muziek bezig te laten zijn wil ZuidOostZorg ouderen helpen om hun brein te stimuleren. De bewoners van De Waadwente weten de weg naar muziektherapeut Christiaan Docter al te vinden, maar ook ouderen die zelfstandig wonen kunnen in de toekomst mogelijk voor muziektherapie in De Waadwente terecht.

 

Een kamer vol muziek
De ruimte in De Waadwente waar de muziektherapie wordt gegeven staat letterlijk vol met instrumenten: een drumstel, elektrische en akoestische gitaren, xylofoons. “We moeten het hier nog wel een beetje gaan isoleren”, zegt muziektherapeut Christiaan Docter, “vooral als we aan het drummen zijn is dat nogal goed te horen op de gang”. Als muziektherapeut is Docter dagelijks bezig om mensen te helpen met muziek. “Muziek kan een geweldige invloed hebben op hoe mensen zich voelen, waar woorden tekort schieten spreekt de muziek”, zegt Docter, die daarmee sprookjesschrijver Hans Christian Andersen citeert. “Je activeert de hersenen op bijna alle gebieden, je spreekt emoties aan en kunt daarmee iemands stemming beïnvloeden. De ‘beat’ van het moederhart is het eerste dat een ongeboren kind hoort. Muziek en ritme zitten heel diep.”

 


(muziektherapeut Christian Docter met een deelnemer)

 

“Je ziet mensen er letterlijk van opknappen”

Docter heeft al veel mensen ter plekke zien veranderen door muziektherapie. Mensen met dementie fleuren vaak op wanneer ze muziek horen uit vroegere jaren, maar ook mensen die lijden aan afasie kunnen er baat bij hebben. “Door met muziek bezig te zijn kun je werken aan het bijhouden van je spraak en woordvinding. In De Waadwente hebben we onlangs het Bonifatiuskoor opgericht, voor bewoners met dementie. We zien mensen daar letterlijk van opknappen, heel mooi om te zien.”

 

Een ingang vinden
Hoewel Docter zijn muziektherapie inzet met een behandeldoel voor ogen en om aan een hulpvraag te werken zijn het juist die mooie moment die muziektherapie zo waardevol maken. “Laatst had ik een cliënt, een oudere man met Parkinson, die niet goed meer kon communiceren. We gingen samen op zoek naar de muziek die het verschil maakte. Dat bleek na lang zoeken een heel luid en meeslepend stuk van Beethoven te zijn. Het volume stond veel te hoog, maar hij stak z’n duim omhoog, met een kwajongensachtige blik. Ondanks zijn beperkingen kwam het kind in hem weer boven.” Docter wil met zijn muziektherapie dan ook vooral een ingang vinden, verandering teweeg brengen, en heeft daar veel voorbeelden van “Vanochtend zei een mevrouw met dementie tegen me dat ze de hele dag piekerde en zich zorgen maakte, maar dat ze door het muziek maken echt even ‘uit haar hoofd’ was. Dat soort momenten, daar doe je het voor.”

 

Muziektherapie bij De Waadwente

Mensen die geïnteresseerd zijn in muziektherapie in De Waadwente en een afspraak willen maken kunnen contact opnemen met Christiaan Docter. Dat kan telefonisch via 06-13338522 of via email c.docter@zuidoostzorg.nl.