"Urenlang wachten op antwoord? Hou toch op! Via het beeldscherm heb ik contact met de zuster wanneer het mij uitkomt" "Urenlang wachten op antwoord? Hou toch op! Via het beeldscherm heb ik contact met de zuster wanneer het mij uitkomt" Lees meer over de voordelen van Zorg op afstand Zorg op afstand
"Yes! Alweer een mooi diploma erbij, dat is toch maar mooi mogelijk bij ZuidOostZorg!" "Yes! Alweer een mooi diploma erbij, dat is toch maar mooi mogelijk bij ZuidOostZorg!" Ontdek meer voordelen van Werken en leren Werken en leren

Eerste e-Healthpoint in Drachten

ZuidOostZorg/Sûnenz in Drachten heeft de primeur: Op 7 juli is bij ZuidOostZorg het eerste e-Healthpoint in van Nederland geopend: een fysieke plaats waar mensen informatie over eHealth kunnen krijgen en als ze dat willen de slimme snufjes kunnen uitproberen of bestellen. Het e-Healthpoint biedt aan bezoekers en cliënten de mogelijkheid om  de producten zelf te testen in de winkel tijdens openingstijden: maandag t/m vrijdag: 9:00 – 17:00 uur. Het eerste e-Healthpoint bevindt zich in de Medipoint winkel, in Sûnenz/ NeiBertilla, aan de Burgemeester Wuiteweg 140 in Drachten. De komende maanden wordt het e-Healthpoint verder in Nederland uitgerold.

 

Het e-Healthpoint

eHealth, een samentrekking voor elektronisch en Health (gezondheid), staat voor slimme communicatietechnieken die in de (thuis)zorg worden ingezet. Denk hierbij aan apps op de iPad waarmee via Beeldbellen met dokter of verpleegkundige veilig op afstand videocontact kan worden gelegd en desgewenst via een aan de tablet verbonden weegschaal, bloeddruk- of hartslagmeter vitale signalen kunnen worden doorgegeven. Of bijvoorbeeld een elektronische dispenser die de pillen automatisch aanreikt op het juiste tijdstip en de zorg waarschuwt als medicijnen worden vergeten.

 

Het e-Healthpointis een moderne display waarin de innovatieve eHealth oplossingen getoond worden. Via de centrale iPad is bovendien videocontact met een eHealth expert van FocusCura mogelijk die voorlichting kan geven. Het eerste e-Healthpointtoont mogelijkheden voor zorg op afstand, zoals de Medido medicijndispenser, Beeldbellen en zelfmeetmogelijkheden. De komende maanden zal het e-Healthpoint met steeds meer innovaties worden uitgebreid.

 

 “Deze en andere slimme toepassingen van eHealth stelt ouderen en chronisch zieken in staat om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven terwijl ze via de techniek 24 uur per dag toegang tot zorg hebben als dat nodig is”, aldus René Martens, directeur bij hulpmiddelenleverancier Medipoint. “Voor veel mensen zijn deze mogelijkheden niet bekend en daar wilden wij verandering in brengen zodat de mogelijkheden van eHealth voor alle senioren en chronisch zieken beschikbaar komen.”

 

Samenwerking

Om deze droom te realiseren, sloot Medipoint een samenwerking met zorginnovatiebedrijf FocusCura, marktleider in eHealth in de zorg thuis in Nederland, om voorlichtingspunten in alle Medipoint thuiszorgwinkels in Nederland te realiseren. Roelfien Erasmus, innovatiemanager bij ZuidOostZorg legt uit: “eHealth is voor ons een belangrijke aanvulling op de zorg die we leveren. Dankzij Beeldbellen kunnen cliënten ons 24 uur per dag ons raadplegen en met behulp van de Medido Medicatiebegeleiding hoeven we niet altijd meer langs om medicatie te geven en kunnen cliënten dat zelf. Dat geeft hen een gevoel van vrijheid. Net als de slimme alarmering of thuismeetmogelijkheden die eHealth biedt. Het e-Healthpoint in onze Medipoint thuiszorgwinkel geeft ons nu de mogelijkheid cliënten voorlichting te geven en te laten zien wat mogelijk is.”

 

De Minister en Staatssecretaris stelden vorig jaar dat eHealth, het gebruik van slimme communicatietechniek in de zorg, één van de belangrijke instrumenten is om ouderen en chronisch zieken in staat te stellen zo lang mogelijk zelfstandig te blijven. Maar voor veel mensen zijn de mogelijkheden van eHealth nog erg onbekend. Daar komt nu verandering in met de introductie van het e-Healthpoint.