"Yes! Alweer een mooi diploma erbij, dat is toch maar mooi mogelijk bij ZuidOostZorg!" "Yes! Alweer een mooi diploma erbij, dat is toch maar mooi mogelijk bij ZuidOostZorg!" Ontdek meer voordelen van Werken en leren Werken en leren
"Urenlang wachten op antwoord? Hou toch op! Via het beeldscherm heb ik contact met de zuster wanneer het mij uitkomt" "Urenlang wachten op antwoord? Hou toch op! Via het beeldscherm heb ik contact met de zuster wanneer het mij uitkomt" Lees meer over de voordelen van Zorg op afstand Zorg op afstand

De Wiken doet mee met Energiestrijd 2019-2020 van Urgenda

Woonzorgcentrum De Wiken in Drachten doet als enige Friese zorginstelling mee met de jaarlijkse Energiestrijd Zorghuizen van Urgenda. Op 18 december werd de Energiestrijd met een feestelijke bijeenkomst afgetrapt. Het doel: in drie maanden tijd zoveel mogelijk energie te besparen. De Wiken gaat daarbij de strijd aan met vijf andere verzorgingshuizen, verspreid over heel Nederland. Wie bespaart de meeste energie?


De Energiestrijd
“We hebben er zin in!” zegt Japke Jongsma, Welzijnscoördinator bij ZuidOostZorg en één van de ‘Energiecaptains’ tijdens de Energiestrijd. “En we zijn heel erg gemotiveerd, we willen allemaal graag laten zien wat we kunnen.” De Energiestrijd is voor De Wiken  een gezamenlijke uitdaging, waar zowel de medewerkers als de bewoners zich voor inzetten. “Zo’n Energiestrijd geeft een stuk voldoening: we kunnen met z’n allen laten zien dat we er toe doen, dat we een verschil kunnen maken. We willen echt samen betekenisvol zijn voor de maatschappij. En winnen, natuurlijk!”

 

Bewustwording en besparen

Door mee te doen aan de Energiestrijd werkt ZuidOostZorg aan een belangrijke strategische pijler van de organisatie: duurzaamheid. “We hebben het tot onze uitdaging gemaakt om zo duurzaam mogelijk te opereren”, zegt Simone Meertens van de Raad van Bestuur van ZuidOostZorg. “Daarbij kunnen we vanuit de organisatie veel doen, zoals zonnepanelen plaatsen en warmtepompen installeren.” Zo plaatste ZuidOostZorg de afgelopen jaren jaar al meer dan 2500 zonnepanelen op diverse daken waaronder dat van De Wiken. “Maar het gaat voor een groot deel ook om bewustwording en gedrag”, zegt Meertens, “en met de Energiestrijd hebben we een mooi middel om daar op een positieve manier aan te werken. Daarbij besparen we niet alleen energie, maar natuurlijk ook gewoon geld. Dat kunnen we als zorgorganisatie ook beter inzetten.” Als De Wiken er tijdens de Energiestrijd in slaagt om veel energie te besparen zal het dan ook dienen als voorbeeld voor de andere locaties van ZuidOostZorg.

 

Stroom en Gas
De Energiestrijd richt zich specifiek op het besparen van stroom en gas. “We hebben allerlei tips en trucs die we gaan delen met bewoners en medewerkers,” zegt Japke Jongsma, “Zo gaan we de strijd aan met iedere lamp of kachel die onnodig aanstaat en iedere kier waar we warmte verliezen.” De Energiestrijd is op 18 december in De Wiken begonnen met een startbijeenkomst en een Energiequiz, waarbij de winnaar een lekkere warme trui kreeg. Alle bewoners van De Wiken kregen van de Cliëntenraad dezelfde dag nog een energiezuinige LED-lamp. Het is voor De Wiken het startschot voor drie maanden lang besparen. LED’s Go!