"Yes! Alweer een mooi diploma erbij, dat is toch maar mooi mogelijk bij ZuidOostZorg!" "Yes! Alweer een mooi diploma erbij, dat is toch maar mooi mogelijk bij ZuidOostZorg!" Ontdek meer voordelen van Werken en leren Werken en leren
"Urenlang wachten op antwoord? Hou toch op! Via het beeldscherm heb ik contact met de zuster wanneer het mij uitkomt" "Urenlang wachten op antwoord? Hou toch op! Via het beeldscherm heb ik contact met de zuster wanneer het mij uitkomt" Lees meer over de voordelen van Zorg op afstand Zorg op afstand

12 mei Dag van de verpleging

Vandaag, 12 mei, vieren we de Dag van de Verpleging. Een dag om de mensen die zich elke dag inzetten voor de zorg voor een ander in het zonnetje te zetten. Maar ook een dag om na te denken over ons beroep.

 

Bijna 200 jaar geleden (197, om precies te zijn, in 1820), werd Florence Nightingale geboren. Ze kwam uit een goed gezin, was hoogopgeleid, intelligent en op weg naar een succesvol leven tussen de elite van Engeland. Maar Florence had een andere roeping: ze wilde het lot van armen, zieken en gewonden verbeteren. Met die opdracht vertrok Florence naar een gebied waar de omstandigheden voor deze mensen letterlijk mensonterend waren: de Krim. Daar werd de Krimoorlog uitgevochten, een felle strijd tussen het Russische Keizerrijk en een alliantie van Britten, Fransen, Turken en Sardijnen. In de oorlogsziekenhuizen daar zag ze dat de meeste soldaten niet stierven door de oorlogshandelingen, maar juist door het gebrek aan goede zorg. Met veel aandacht voor hygiëne en statistiek bracht ze daar verandering in en groeide uit tot de voorvechtster van het verbeteren van de kwaliteit van zorg voor kwetsbare mensen. Daarmee groeide Florence Nightingale uit tot een symbool en tot een inspiratiebron voor mensen over de hele wereld. En dat is ze nog steeds, letterlijk tot op de dag van vandaag.

 

Vandaag vieren we dus de Dag van de Verpleging; net zoals Florence Nightingale dat deed. Zij wilde de zorg voor de meest kwetsbaren altijd beter maken en maakte daar haar missie van. Daarmee werd ze een voorbeeld voor ons allemaal en bij ZuidOostZorg kunnen we haar geboortedag natuurlijk niet aan ons voorbij laten gaan. Iedereen krijgt vandaag daarom een duurzame attentie. Een attentie waarmee we gezamenlijk de wereld een beetje beter kunnen maken. Maar misschien nog wel belangrijker voor vandaag is te beseffen wat de Dag van de Verpleging voor een ieder betekent. Daarom laten we ook Florence zelf nog even aan het woord:

 

‘Zorgen is een kunst; en als we er een kunst van willen maken, dan is daar net zoveel toewijding voor nodig, en net zo’n goede voorbereiding als het werk van een schilder of een beeldhouwer’.