Week van de dementie Week van de dementie Van 5 tot 16 november staan we stil bij de impact van dementie. U bent van harte welkom bij een van de activiteiten!

5 - 16 november 2018 Expositie Mist

Vaak wordt er bij dementie gedacht aan oudere mensen. In Nederland zijn er 12.000 jonge mensen (25- tot 65-jarigen) met dementie gediagnostiseerd. Waarschijnlijk is deze groep eens zo groot omdat de diagnose vaak moeilijk en daardoor laat gesteld wordt. Het ziektebeeld bij jonge mensen met dementie verschilt nogal met dat van oudere mensen met dementie en brengt heel andere problemen met zich mee. Jonge mensen met dementie staan, als ze ziek worden, meestal nog midden in het leven en de gevolgen voor de gezins- en werksituatie zijn groot.

 

Dit heeft Tineke Reijbroek aan den lijve ondervonden toen haar man Bart de diagnose dementie kreeg. Haar wereld stond stil. Er waren heel veel vragen en emoties. Ze vroeg zich vaak af hoe anderen het deden, alle ballen in de lucht houden. Toen ze op zoek ging was er nauwelijks informatie, laat staan ervaringen te vinden over dementie op jonge leeftijd.
Daarom besloot ze samen met Dorris Duurland het project MIST te realiseren, waarmee zij aandacht en inzicht willen blijven geven aan de ziekte dementie op jonge leeftijd.

 

De foto-expositie bestaat uit vijftien sprekende portretten van de deelnemers aan MIST. Deze expositie reist door het land om blijvend aandacht te vragen voor dementie op jonge leeftijd.

 

Een van de geportretteerden is Dieke Baron, vrouw van Dirk Baron. Dirk Baron kreeg in 2015 de diagnose Alzheimer. Hij was toen nog maar 35, partner van Dieke en vader van twee jonge kinderen. Jarenlang was Dirk Baron verslaggever en presentator bij Omrop Fryslân. Dirk is 28 november 2017 op 37-jarige leeftijd overleden. Het Odensehuis in Drachten heeft bij de opening op 12 maart 2018 de naam Dirk Baron gekregen.

 

 

Tijdstip: Overdag
Locatie: Expositieruimte Sûnenz, Burg. Wuiteweg 140B in Drachten
Voor wie: Iedereen is van harte welkom!