"Ik vind het heel prettig dat de mensen van ZorgThuis me goed kennen. Maar ze hoeven natuurlijk niet álles van me te weten..." "Ik vind het heel prettig dat de mensen van ZorgThuis me goed kennen. Maar ze hoeven natuurlijk niet álles van me te weten..." Lees meer over de persoonlijke aanpak van ZorgThuis ZorgThuis

Een verhaal over een kopje Pickwick thee

Janna T. Kars- Minkema, Verzorgende IG in De Wiken, stuurde ons een verhaal over de mooie gesprekken die je met elkaar kunt voeren aan de hand van Pickwick Theezakjes. Een prachtig voorbeeld van hoe je met hele kleine dingetjes als labeltjes van theezakjes, hele mooie dingen kunt bereiken. Janna wil daarbij vooral de complimenten geven aan de mensen die bereid waren om hun indrukwekkende verhalen tijdens deze gesprekken met een groep te delen. Wij willen jou graag een compliment geven Janna, voor dit goede idee en voor het delen van je verhaal. Dank je wel!

 

Een verhaal over een kopje Pickwick thee

 

Ik werk in De Wiken in Drachten.. Op de dagverzorging/dagopvang (ook wel de externe begeleiding genoemd) en de groepsverzorging (de interne begeleiding) hebben we onlangs een leuke activiteit gedaan.

 

Zoals jullie misschien weten, staan er korte teksten/vragen op de labeltjes van de zakjes Pickwick thee. Ik spaar deze teksten en heb er inmiddels heel veel verzameld. Ze zijn namelijk ideaal om het gesprek op gang te brenken. Zo heb ik op verschillende dagen een gezellige ochtend en middag gehouden. Ik heb daarbij een klein theepotje met de teksten op tafel gezet. De cliënten en de bewoners konden om de beurt een tekst pakken, die we daarna gingen bespreken. Onder het genot van een kopje thee (met wat lekkers erbij natuurlijk!) kwamen de leukste en indrukwekkendste verhalen kwamen naar boven.

 

Een paar voorbeelden.

Op de vraag ‘Wat is je minst favoriete baan die je ooit hebt gehad?’, was het antwoord: ik moest vroeger bij de boer ”overals” schrobben en het was een hele boze boerinne. Ohwee als het niet schoon was, dan zwaaide er wat! En mijn handen waren gewoon helemaal open van het boenen en schrobben. Nee, dat was geen leuke baan!’    

 

‘Waar mag ik je ’s nachts voor wakker maken??’ Daarop was het eerste spontane antwoord…….. ‘Voor een hele leuke lekkere man!!’. Daar hebben we smakelijk om gelachen, we zeiden dan weten we wat voor haar verjaardag haha.

 

Op de vraag ‘Wie neem je mee naar een onbewoond eiland?’ kwamen een hoop emoties los. Eén van de cliënten antwoordde ‘Heel graag mijn man’, een ander zei ‘Ik graag mijn vrouw’. 

Beide partners zijn helaas al overleden. Dat maakt het een moeilijk onderwerp, maar het is toch belangrijk om hierover met elkaar te praten. Op deze manier hebben we heel wat teksten besproken en mooie ronde tafel gesprekken gehad. Een prachtig stukje leefplezier!!

 

Groetjes van Janna T Kars-Minkema, Verzorgende IG,   Wijk en zorg centrum de Wiken  Drachten.

Wat is bijzonder aan uw verhaal?                                                                             Ook zijn we zelf van de dag en groepsverzorging  nog bezig een leuke tekst te bedenken en die  te sturen naar pickwickthee! ( En wie weet komen we op de reclame Ha)

Wij hebben genoten van de mooie middagen en we gaan door!

Inmiddels heb ik pickwickthee op de hoogt gebracht van de rondetafelgesprekken ( niet inhoudelijk )met hun pakkende teksten en heb een enthousiaste reactie terug ontvangen van de redactie.

Is er misschien iemand die hiervoor een compliment verdient? Een medewerker? Een vrijwilliger? Een student?  de mensen die hun indrukwekkende verhalen vertelden

 

Ps. .  Janna heeft ook aan Pickwick laten weten dat ze, door de teksten van de theezakjes te gebruiken, hele mooie gesprekken heeft kunnen voeren met clienten. Ook Pickwick reageerde enthousiast!

 

 

23022017